Вести

Владата на Северна Македонија упати силно предупредување дека може да го раскине договорот со Кинеската корпорација Синохидро за изградба на автопатот Кичево-Охрид по неколкугодишни неуспеси и пролонгирање на роковите.

Најавено е дека и премиерот Димитар Ковачевски и вицепремиерот Артан Груби сакаат да го преиспитаат планот за изградба на клучниот пат Кичево-Охрид. Алтернативно, тие може да ги прекинат врските со Синохидро, кинеска фирма, и да бараат други градежници за да ја завршат работата.

Ковачевски во четвртокот на конференцијата во Охрид посветена на подобрување на автопатиштата ги сподели своите размислувања. „Недозволиво е автопат во должина од 40 километри да се гради над десет години без да се заврши ниту еден метар на повидок, а во исто време да се бара дополнително продолжување“, рече Ковачевски.

Вкупната должина на автопатот е 57 километри, а неговата цел е да го поврзе Охрид со Кичево, а оттаму со Скопје. Идното поврзување со Бугарија на исток и Албанија на запад ќе биде овозможено преку овој дел од Коридорот 8 Исток-Запад.

Претходната конзервативна администрација на Никола Груевски проектот го започна во 2014 година со почетен буџет од околу 411 милиони евра. Кина ги позајми парите потребни за завршување на проектот.

Градежниот проект беше ставен во мирување пред да се урне диктатурата на Груевски во 2017 година. Според Синохидро, пренасочувањето на патот било неопходно поради лошото планирање што може да ги загрози возачите и пешаците.

Оригиналниот датум на доспевање од 2018 година одамна помина. Истата година, новата администрација предводена од социјалдемократите се одлучи да го продолжи до средината на 2021 година. Откако стана очигледно дека тоа нема да биде остварливо, администрацијата одлучи да го врати рокот уште еднаш, овој пат до крајот на тековната година. Тоа е само уште еден аспект што ќе ми недостига.

Како резултат на тоа што владата мораше да обезбеди повеќе пари во четири додатоци на првичниот договор за покривање на неочекувани трошоци на градилиштето, цената се зголеми на 598 милиони евра.

Вицепремиерот Груби ја објави истата изјава како и премиерот, барајќи одговорност од архитектите на проектот на истата церемонија. Тој тврдеше дека е неприфатливо со текот на годините да се акумулирале толку многу компликации, кои предизвикуваат неуспеси и дополнителни трошоци.

Администрацијата на Ковачевски, предводена од социјалдемократите, и турско-американската градежна корпорација Бехтел-ЕНКА се договорија претходно оваа година. Целта на собранието беше да се забрза изградбата на автопатиштата низ државата. Компанијата ќе има малку повеќе од четири години да потроши повеќе од 1,3 милијарди евра за изградба на четири клучни сегменти од автопатскиот коридор, вклучувајќи ги и соседните делови од поврзувањето на Коридорот 8 со Албанија.

Стравувањата се слични на оние за блокираната релација Охрид-Кичево, но управата инсистира дека работата овојпат ќе оди многу побрзо. Тоа е затоа што, како и администрацијата на Груевски, и актуелната влада набрзина го договараше аранжманот, без претходно да спроведе целосна тендерска постапка.

Вести

By admin

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

error: Content is protected !!